Kategoriarkiv: Evenemang

Sommarens kurser

LERA

I augusti murade och putsade och klinade glada deltagare i lerbyggekursen.

Deltagarna murade upp en vägg av olika material: trä, leca, lersten, bränd tegelsten, glasflaskor mm. Olika ytor var underlag för arbetet med lerputsen, osb, leca eller träullit .

Dag 2 provade deltagarna att forma och färga ytan, pigment blandades i materialet och finfin sand användes för roliga struktur experiment.

Så småningom genom att ha hanterat och provat olika blandningar så får användaren kunskap och erfarenhet om hur det “ska” kännas.
Roligt att så många av deltagarna efter kursen skulle kasta sig in i lerkladdig framtid med bra förtroende .

SLAMFÄRG

Fler och fler hittar till slamfärgens enkla och prestigelösa uttryck. Fasadkoloreringen rågkuse.
Deltagarna kokade svart färg, gul färg, grön färg och röd färg. de kokade på vetemjöl, speltmjöl och såklart på rågmjöl. De provade blanda de ljusa färgerna som baseras på kalkaseinfärg.

Sagt från kursen: “Att det var så enkelt, och att man kunde koka så lite, bara sådär. Trodde felaktigt att det måste vara en stor gryta över en öppen eld.”

Det blev lite mörkröd färg över som sparas i burk , slamfärg kan hålla bra länge under rätt förutsättningar. Tänk en öppnad burk ajvar :-).

Färgrådgivning

Undrar du hur göra med gamla fönster? Går det att måla över tapeterna (och i så fall med vilken färg)? Vilken kulör skulle passa på grinden?

Fönsterpartiet i mitten är photoshoppat och mitt förslag till åtgärd. Här syns tydligt vad både färg och form gör med upplevelsen av fönstret.

Då kanske detta är något för dig. Oavsett om du vet vad du vill ha eller är helt osäker tror jag att du kan ha användning av mina råd. Genom att iaktta era omgivningar, befintliga färgval och önskemål kommer mina råd att vara anpassade efter dina personliga  förutsättningar. Fortsätt läsa Färgrådgivning

Akvarellkurs

akvarellåda

I början av augusti, när kvällarna blir kortare men fortfarande är varma,  i skördetidens mitt är du välkommen att deltaga i en akvarellworkshop under tre dagar på Ecotopia på Österlen.

För information om priser och anmälan se länk längst ner.

Kursen börjar på måndagen den 8 augusti och pågår till och med onsdagen den 10 augusti.

husakvarell

Fokus kommer att vara på experiment med färgpigment och kulörer, optiska fenomen och färglära. Motivmässigt utgår vi från årets skörd av grönsaker och frukter på gården.  Givetvis är deltagarna fria att välja andra motiv, egna, hönsen, varandra m.m., men en grund kommer att vara grönsaker, frukter, bär och fröer.

vitlökar

Det är bra att ha några ramar; (som ju såklart kan brytas vid behov) varje dag kommer att ha olika olika uppgifter i kulörer och färgteori.

På morgnarna har vi genomgång och presentation av dagens övningar. Fram till lunch arbetar deltagarna med dem och på eftermiddagen fortsätter vi efter en kort genomgång med övningen eller jobbar utifrån egna bilder. Vi avslutar till kvällen med att titta gemensamt på dagens arbete.

Kursen vänder sig till den som känner att det passar den, jag undervisar både individuellt och i grupp. En viss erfarenhet av bildskapande, akvarell eller vattentekniker krävs.

En del material för att kunna genomföra morgonens övningar kommer att ingå, som gummi arabicum, pigment, papper mm. Jag kommer att tillhandahålla skivor att montera underlag på. Det kommer också att finnas möjlighet att köpa papper och visst färgmaterial.

Förutom att augusti har värmt upp jorden så härligt, brukar luftfuktigheten vara hög vilket ju underlättar i akvarellmåleriet.

Jag har tidigare under tio år undervisat i akvarell, teckning och skulptur efter modell på Folkuniversitet i Lund, samt haft sommarkurser i akvarell i natursköna Rödde utanför Blentarp.

I kursens pris ingår förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och en del material. det går alldeles utmärkt att övernatta på Ecotopia.

För information och anmälan, klicka här

Har du mer frågor om kursens innehåll eller om det är något annat du undrar över så kontakta mig antingen på mejl eller telefon.

(Det har blivit riktigt dålig telefonmottagning där jag bor så mejla eller smsa om det just då inte går att ringa.)

Väl mött!

några jordpigment

 

Kurs i linoljefärg på Ecotopia den14 maj

pensel guldockra halva storleken

Varför linoljefärg? Vilken? När? Hur och varför ska man egentligen späda den?

pensel i oljefärg

Linoljefärg är den traditionella färgen på utvändiga snickerier och den bästa fönsterfärgen. Ibland kan du höra illasinnade och osanna rykten om färgen. Kom till Ecotopia på kurs och lär dig fallgroparna och vad man ska tänka på när man målar med linoljefärg.

Vi målar med olika fabrikat, olika underlag och ser vad som händer när man  blandar färg från pigment och olja. Vi kittar fönster på bågar som är under renovering. Penslarna är viktiga vid nästan all målning och vi går igenom varför, du får prova lite olika penslar och lär dig sköta dem..

På eftermiddagen går vi igenom kulörer och justeringar, samt hur du bäst underhåller din målade yta.

Läs mer och anmäl dig till kursen via Ecotopias hemsida här:
Kurs – Traditionellt och miljövänligt måleri

brytstation

fönsterspeglingar i Rödde

 

 

Kurs i kalk, silikat, kalkcementfärg och slamfärg

Heldagskurs på Ecotopia den 9 Maj med teknikerna mineralfärger och slamfärg.

19 kalkmateriel

Först på morgonen efter en teoretisk genomgång, blandar och målar vi med de mineraliska färgerna. De är lite speciella eftersom en kemisk process binder färgmaterialet till underlaget likt en återbildad sten.

På eftermiddagen kokar och pigmenterar vi slamfärg.
Klicka och läs mer i Ecotopias kalendarium på följande sida
http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2015/workshop-traditionellt-och-miljovanligt-maleri_del1/