Vad är skillnaden mellan rå och kokt linolja?

Storleken på oljemolekylen. Torktiden. Rå linolja torkar långsamt och är inte särskilt filmbildande (på lång sikt torkar rå linolja men en kan ha en öppen burk minst ett år inne utan att det blir skinn på den),  kokt linolja torkar snabbt och kan användas som filmbindande ytskikt.

Obs! Det finns kokt linolja och kokt linolja..

Kokt linolja är kallpressad rå linolja som upphettas under noggrann övervakning. När linoljan “torkar” är det inget som avdunstar utan den härdar i en oxidationsprocess där syre tas upp av linoljan. Det är denna process som påverkas av upphettningen (och sickativ). Det är också detta som gör att luftväxling är mycket viktigt vid all målning med linoljefärg.

Kokt linolja används till att späda en linoljefärg, om det behövs, till mellanstrykning eller slutstrykning. Kokt linolja är också en av beståndsdelarna för tillverkning av lasyrer inomhus.

En linolja kan betecknas som kokt utan att vara det, men det är ofta en varmpressad linolja som inte har samma torkande egenskaper som en kokt  olja. Oljade ett tegelgolv nyligen med en sådan olja (stod kokt på dunken) och konstaterade att den efter en vecka i öppen burk ännu inte bildat tillstymmelse till skinn på ytan. Så.. det förklarade varför jag inte fick upp nån yta på tegelgolvet!

Rå kallpressad linolja har en fantastisk förmåga att krypa i sugande material.  Detta gör att den är överlägsen som ett giftfritt alternativ för utomhus impregnering av trä och rostskydd. Vid spädning av färg inför grundmålning trä utomhus är det alltså rå linolja som ska användas. Efter att ha grundat panelbrädor med en rå linoljeblandning, har jag sett oljan tränga ut på andra sidan av brädan via knastarna. Försiktighet dock, om det är överskott av rå linolja så fäster inte färgen sen. Den rå linoljan ska ha sugit in och ytan blivit matt på ca 20-30 min.

Tilägg juni-19 : Sedan flera år använder jag kokt linolja för att grunda innan målning, både inne och ute, det eftersom mellanstrykningen kan göras tidigare och med ett säkrare resultat( ibland kan man få problem med skäckighet i färgen om grund på rå linolja inte torkat tillräckligt, det jämnar dock ut sig med tiden).  Rå linolja, som är helt obehandlad, är ett miljövänligare alternativ, så när det tex är lång tid mellan grund och nästa strykning så är den råa oljan det självklara valet.

Den råa linoljan är också lämplig att förvara sina använda penslar i, samt till rengöring av hud.

För att illustrera skillnaden gjorde jag ett litet försök med en sugande kartong som stog i en 1/2 cm vätska. Se bild nedan.

OLIKA OLJOR INTRÄNGNING
Efter en vecka, oljors impregneringseffekt.

För att se om balsamterpentin påverkade är ett prov spätt med 50% balsamterpentin. I början rusade den iväg men allteftersom terpentinet dunstade så blev de efter en tid likvärdiga. Jag vet inte om det gör någon skillnad i ett trämaterial.
Som syns så kom den kokta linoljan inte alls långt, när “kanten på blödningen” torkat slutade den att suga. Och den enligt marknadsförningen fantastiska impregnerande oljan var tom lite sämre än den kokta.   De båda proverna med rå linolja bottnade.. dvs kartongen tog slut innnan de började torka…

2 reaktioner på ”Vad är skillnaden mellan rå och kokt linolja?”

 1. Hej! Vi har igår oljat hela altanen (bräder), med kokt linolja. Oljan hettades upp i en kruka tills den bubblade, då drog jag alltid ur sladden. Vi torkade av det överflödiga med trasor. Vi gjorde av med 1 liter på ca 6*4 m.
  Efter detta strök vi på en oljebets, det åtgick ca 4 cm på bottnen av en kruka till hela golvet!
  De oljeindränkta trasorna strö jag ur på entretrappans bräder (samma virke) och de har nu torkat (kl 10).
  Altanen dock kletig fortfarande. Idag lovas även +28’C, dock mulet.
  Hjälp! Gäster inväntas!
  Kan vi snabba på torkningsprocessen? Hur? Vallarstrykjärn? (Morsans förra), hetluftspistol? Stryka på lite lacknafta? Herdins bets? Gnida och gnugga?

  1. Hejsan Lars
   Sent svar..tror att din altan torkat vid detta laget. Hoppas dina gäster inte fastnade och står kvar i oljeytan än:-).
   Linolja härdar med upptag av syre och torkar inte i vanlig mening. Tror nog att du var lite optimistisk om torktiderna. Om det är rå linolja du kokat, så kan det vara svårt att på egen hand lyckas få den torkande bara genom kokning (och osannolikt att du lyckats koka den). Normalt tillsätts lite torkmedel i form av sickativ för att härdningen ska komma igång. När ytan den är klibbigt är det svårt. Ni hade kunnat försöka tvätta med balsamterpentin eller ammoniak för att få bort yttersta skiktet. Mitt råd skulle ha varit vänta; jag förutsätter att altanen var helt ute, torkförutsättningarna utomhus är mycket bättre än inne (jfr vanlig tvätt) Att trasorna upplevdes som torra har nog att göra med att syre kommit till hela ytan. Altangolvet har ju bara en sida uppåt att ta upp syre på.
   Det kan också ha att göra med att första lagret olja inte torkat innan ni lade på betsen, tror inte riktigt det men ändå.
   Nästa gång; använd kokt linolja av god kvalite, (inte rå, avråder från experiment med kokning) och räkna med att den är säkert torr på 3 dygn (normalt 1 dygn men jag tar i lite). Låt skikten torka innan nästa lager läggs på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *