Det är bra tork nu.

Just nu, här i Skåne torkar linoljefärgen ute mycket snabbt.

För ved  gäller att den ska vara färdigkluven innan påsk och inne under tak till midsommar. Det är under denna period på året som förutsättningarna är som bäst för att veden ska torka bra.

vedhög

Av flera skäl är detta också den säkraste perioden för målning med linoljefärg utomhus. Underlaget är som torrast längst tid på dagen (och skulle det regna så torkar det snabbt upp), det är ofta ingen dagg och alla oknytt som brukar kräla runt i färgen, om man målar i juli, har inte vaknat än.

hörnjärn

Trots minusgrader på natten har jag börjat måla fönster nu. Jag väljer ett fönster som varit i solen och är torrt och uppvärmt samt målar med rumstempererad färg.  Kall färg riskerar att bli för tjockt  pålagd på grund av av viskositeten.  Klarar man kylan i rum med öppna fönster, kan man även måla insidan och mellan bågarna.

( På grund av  kommentarer om detta:  Förra veckan målade jag färgprover ute, bla mellanstrykningsfärg och färdigfärg  på icke sugande ytor här hemma  på en norrsida, de torkade på mindre än 24 timmar. Samtidigt mellanstrykning av fönster i verkstaden,  som tog 50 % längre tid på sig att torka, trots 18 grader och fläkt i ventilerad byggnad. Skillnaden förvånade mig, men samtidigt bekräftar det mina tidigare erfarenheter att det inte alltid är lättförklarat varför det torkar sämre eller bättre. Men generellt upplever jag att det är ett stort problem att folk målar på för fuktiga ytor med dålig vidhäftning som följd, och därför understryker jag vikten av att underlaget är torrt. Kanske gäller det bara oss som bor på landet att småkryp blir ett problem under sommarmånaderna :-). Jag tycker definitivt att man kan börja nu med skrapning, grundning, göra färgprover med mera, det brukar ju alltid finnas en liten startsträcka. Sen rekommenderar jag ju givetvis att följa tillverkarnas rekommendationer om torktider och att man använder sitt eget omdöme 🙂 )

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *