Fasadens kulör

Byggnadstraditionerna  innan industrialismen var lokalt förankrade, man tog det man hade tillgängligt. Idag har vi inte de begränsningarna, valmöjligheterna är många. Att måla om fasaden är ett stort arbete och resultatet kommer att följa oss några år..varje dag!

Vad ska man välja för färg? Ska man ta den kulör det alltid har varit? Fundera  på något som stämmer överens med grannarnas? Om du sett en fasadfärg nån annanstans som du skulle vilja ha på ditt eget hus, då kan man knacka på hos dem och fråga vilken kulör det är:-)

Det viktigaste när man ska bestämma sig för en kulör på fasadfärg är att måla upp en provyta. En stor skiva som du kan flytta runt i olika väderstreck är till stor hjälp.
Andra faktorer som man kan ta hänsyn till är färgen på taket, växtligheten runtomkring och också hur huset ser ut på vinten med snö. Finns det byggnader runtomkring som ger indirekt ljus? En stor röd lada eller en grannes tegelfasad kan reflektera ett rött sken på din vägg. Detta är faktorer som det är svårare att påverka själv medans färgen på dörrar och fönster är lättare( i sammanhanget) att ändra själv.

Väljer du en linoljefärg till fasaden kan man ta med i beslutet att denkommer att bli lite ljusare när den åldras.

Här är ett exempel på en grå färg som lyfter fram växtlighet på ett vackert sätt. Panelen som var mot söder var tidigare vit, man blev rejält bländad soliga dagar, blommornas färger försvann och grönt hade bara en upplevd nyans. blå irisar framför vägg

Det här är ett hus med en lyckad färgsättning:

snygg färgsaättning

Den ljust gula är väldigt ljus men står ändå fint mot både grönska och snö. Den gröna på snickerierna är precis lagom mörk för att inte bli svart mot de vita fönstrena. Ett vackert tegeltak med sin röda ton bidrar till en harmonisk färgupplevelse.

Jag håller på med färgsättningen på ett hyreshus i Karlshamn

original och grön  fasad

På den vänstra bilden syns gården som den ser ut idag. Stenläggningen upplevs vara samma grå som på fasaderna och sammantaget ser gården lite platt och ödslig ut. Mitt förslag till höger är samma bild photoshopbehandlad. För att få gården mindre och mysigare har jag valt färger som mörkare och varmare. Gårdshusen har också fått en annan kulör än huvudbyggnaden.