Målning utomhus

För att uppnå ett bra resultat vid måleri utomhus är det viktigt att ta hänsyn till väder och årstid.

Linoljefärg kräver ett torrt underlag och är normalt bäst att måla i april-juli, när luftfuktigheten är låg. Om det är torrt på sensommaren eller på hösten går det såklart utmärkt att måla. På sommaren har man ett bekymmer med småknytt som fastnar i färgen, i synnerhet gula färger. Att grunda med linoljefärgsgrund på omålat  eller uttorkat virke kan man göra hela året, bara virket är torrt. Eftersom linolja i kyla blir tjock och trögflytande är outspädd linoljefärg svår att stryka ut i tunna skikt . Ommålning, mellanstrykning och slutstrykning med linoljefärg ska man därför undvika den kalla perioden

Kalkmålning lämpar sig mulna dagar när dimman nästan kondenserar ( liksom att putsa). Förvattna för att kalkblandningen ska få bra fäste och ge ett hållbart resultat.

Slamfärg fäster bara på nytt sågat trä eller ytor som tidigare har varit målade med slamfärg. I solsken torkar slamfärg för snabbt och vidhäftningen blir dålig. Bäst är att måla i skuggan eller en dag när luftfuktigheten är hög och färgen torkar långamt. Själv målade jag med utmärkt resultat med slamfärg i december 2013 ( hemma, hade aldrig vågat hos kund).

Omålat trä eller järnvitriolat får med tiden en vacker gråskimrande yta.

Att tjära är en av de mest rötskyddande behandlingar man kan göra, på ladugårdsportar och uthus blir det fantastsikt vackert när det åldras.

Vad du väljer för färgtyp eller kulör beror på förutsättningar, krav  och tradition.

En reaktion på ”Målning utomhus”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *