Gamla färger inomhus

Färgen i en hall behöver ofta vara mer stryktålig och lättavtvättad en tex den i ett sovrum. Valet av färg beror på rummets användningsområden. Limfärg och kalk är traditionella och billiga färgtyper som förr användes på ytor inomhus. Dekorationsmålning med stänk-och-schablonmålning var vanligt med limfärg.

Limmet till limfärgen kokades på gamla hud och benrester från slakten och är i vår tid ofta utbytt mot cellulosaklister( gamla sortens tapetklister). Pärllim och harlim är några handelsnamn på animaliskt lim.

I vatten upplöst lim blandas med krita och ger en vacker vit färg som kan pigmenteras för att få en kulör. Limfärg är en ömtålig färg som lätt skadas av fukt och fläckar, dessutom smiter den lätt. Den är extremt billig att tillverka själv men har väldigt kort hållbarhet i vått, ska man spara den så fryser man eller torkar den. Det var den färg som oftast användes i dekormåleriet på stora teatrar förr, innan plastfärgen kom. Sent in på 1900-talet användes den som takfärg och kunde målas om några gånger innan den tvättades ner (till ett lager s.k. patentfärg) och nymålades igen.

Stall kalkades alltid för att kalk motverkar parasiter och ohyra. Även utrymmen där man förvarade livsmedel kalkades. Inte bara vitt; kalk och kalkvatten kan färgas med kalkäkta pigment för att få kulörer.

Jag tillverkar, nyanserar samt målar gärna med limfärg och kalkfärg.

Äggoljetempera blandas av i sitt grundrecept av kokt linolja,  hela ägg och vatten. När den väl har härdat är det en fantastiskt hållbar färg som tål mekaniskt slitage. Efter att den torkat några dagar kan man polera på ytan och få den blankare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *