Enstrykning med linoljefärg

Detta är en enkel, ekonomisk och tidsbesparande metod för att få ett vacker färg på sin trä- eller putsyta. Med en lagom spädd linoljefärg kan man måla en gång och få matt och hållbar yta. Det färdiga resultatet påminner om slamfärg och ytan kommer också att bli “blöt” av regn.

En utomhus målad enstrykningsfärg åldras vackert och man kan vänta länge med ommålning. Eftersom ytan är skrovlig kan det fastna smuts som spolas bort med diskborste och vattenslang. Vid omålning av enstrykningsfärg kan man göra på två sätt:
1. Måla på den som på en grundad yta, det vill säga med två strykningar outspädd färg; det kommer att bli ljusare och blankare.
2.  För att behålla den matta ytan, måla på med samma enstrykningsfärg du använt innan, nu utspädd med 50% balsamterpentin.

Målning med enstrykning  lämpar sig bäst på nytt sågat trä och ny puts, det är också jättevackert på  ny lerklining. Man kan säga att ytan blir som betsad. Vad som krävs är att ytan är homogent sugande. Man kan också måla på gamla målade ytor så länge de suger, men om det finns partier där inte färgblandningen sugs in kommer det att bli fläckigt matt och blankt.

För att resultatet ska bli jämnt är det viktigt att måla metodiskt och noggrant täcka ytan. Man målar ganska flödigt jämfört med annan linoljefärgsmålning. Måla och känn efter på en provyta först. Färgen ska suga in på 20 minuter. Var försiktig, “går man tillbaka och bättrar” eller råkar överlappa på en yta som sugit in blir det ljusare blanka fläckar där. Vid målning av större ytor så målar man  en bräda åt gången. Det är svårt att få ett bra resultat på hyvlade ytor men man kan prova..det blir mer som en lasyr och man kan experimentera med mängden spädning. Om man väljer en linoljefärg som innehåller de starka järnoxidpigmenten (t.ex. järnoxidsvart) är det lättare att få enstrykningsfärgen att täcka på en inte så sugande yta.

Enstrykning linoljefärg har en annan kulör uppmålad (mörkare och blåare) än i burken (eller linoljefärgen målad på tre gånger på nytt trä), därför är det viktigt att provmåla och låta den suga in på rätt yta för att kunna göra en bedömning av kulörens nyans.

För utomhus målning späder man med rå linolja och balsamterpentin, inomhus späder man färgen med kokt linolja.

Gavelspetsen i inläggets början har jag målat med en nyans av linoljefärg som imiterar falurött, målad med enstrykning. Panelen var tidigare målad med slamfärg som av vind och regn missfärgade den kalkade väggen nedanför, den enstrukna linoljefärgen kommer däremot inte missfärga något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *