Vårskålen syns, dags för uppfräschning av linoljefärg?

Passa på att se över dina linoljefärgsmålade fönster nu på våren. För att linoljefärgen ska behålla sitt fina skydd mot väder och vind och för att tidpunkten när de behöver målas om ständigt ska skjutas framåt, kan man enkelt fräscha upp dem.

Om ytan har börjat krita tar man en blandninga av kokt linolja och balsamterpentin. Balsamterpentinen underlättar att det blir ett jämnt pålagt skikt. Applicera blandningen tunt med pensel eller svamp. Vänta 30 min och torka av överflödet med en trasa. För mycket olja på ytan gör att svartmögel börjar växa. Det är en balans: för lite olja i ytan( det vill säga att pigmentet ligger bart) gör att den bryts ner för mycket och ommålning krävs så småningom och för mycket olja gör att mögel och alger växer.

Gör det till en rutin att då och då olja in utvändiga snickerier, man kan ta några åt gången. Mörka ytor mot söder är mest utsattta för nedbrytning.

Obs! Viktigt, linoljeindränkta trasor kan självantända, lägg trasorna i vatten.

Här är det järnoxidbrun linoljefärg som får en uppfräschning:

brun färg uppfräschning

grön färg uppfräschninig

Så här snygg blir en utkritad Ottosson Övedsgrön när den stryks med lite linolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *