Måla i takt med vädret

IMG_20161003_151617

Flagnande linoljefärg beror för det allra allra mesta på att målningsarbetet har skett vid för fuktigt väder eller på att underlaget varit för fuktigt pga av felaktig hantering. Högtryckstvätta aldrig en träfasad som ska målas med linoljefärg! Ibland, men inte så ofta, kan flagningen bero på problem med vidhäftning pga av för fett/ kådriktunderlag.

Ska du måla med linoljefärg? Är det ett stort projekt ? Då rekommenderar jag alltid att planera in det på våren och försommaren, även om det regnar så torkar det upp väldigt snabbt och förutsättningarna för ett långsiktigt bra resultat är optimala.

Det går såklart att måla senare på året också men då kan man riskera, som det har varit denna sommaren, att regnskurar omintetgör måleriet. Kanske målar man på ändå, och hoppas att det går vägen, ofta gör det inte det.

Att färgen flagnar beror på att linoljemolekylerna inte fäst till underlaget (vatten och olja stöter ju ifrån varandra), det kan dröja nåt år efter målningstillfället innan färgen börjar släppa från underlaget. Då är det dubbelt tråkigt, inte nog med att man får måla om, man måste skrapa också och det var ju liksom en av anledningarna till att välja linoljefärg. Underhåll och ommålning med linoljefärg är enkelt och man ska inte behöva skrapa.

IMG_20160906_083854

Nu när daggen är kvar länge på förmiddagen, syltburken från kylskåpet lämnar en ring av kondensvatten efter sig på bordet då är det andra färger och renoveringsarbeten som är lämpliga att göra:

Slamfärg, perfekt när det är mulet, regnet hänger i luften och inget torkar. Slamfärgskokningskurs.

Röd slamfärg på panel.
Röd slamfärg på panel.

Kalkfärg och allt som rör putsning med kalkbruk, precis lagom temperatur och fuktighet för att se över och laga småskador och kalka putsade ytor.

Limfärg (inne), den torkar långsamt vilket gör att den är lättare att hålla öppen och risken att få fula skarvar på grund  av överlapp blir mindre.

IMG_20161212_170001
Nymålad limfärg på pappspännt tak.

Ta hänsyn till årstid, luftfuktighet och temperatur innan du börjar måla, så att du bara behöver måla en gång och så att du blir glad och nöjd med ditt arbete,  för väderförhållandena spelar stor roll.

Tjärad nytillverkad port. För ett bra resultat så krävs solsken och en varm sommardag.
Tjärad nytillverkad port. För ett bra resultat så krävs solsken och en varm sommardag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *