Problemet är lösningen

I vårt förra hus fanns en högblank mörkbrunmålad tegelvägg i nischen där kaminen stod. När vi eldade i kaminen luktade det illa från (förmodligen alkyd-)färgen. Ingen putsprodukt utan plast kunde fastna på ytan. Lösningen blev att måla väggen med limfärg som klarar av att fästa på blanka ytor och som är lämplig att använda i närheten av kaminer. För att det inte skulle bli platt och tråkigt (som det blir när man målar tegelyta i en kulör)  fuskmålades tegelstenarna i kulörer som passade med rummets färgsättning.

Limfärgsfuskmålning av tegelvägg och takbjälke.
Limfärgsfuskmålning av tegelvägg och takbjälke.

Problemet var lösningen, en av permakulturs principer.

Permakultur kan sägas vara ett sätt att utforma det vardagliga livet så att man gör bra för planeten, bra för människorna och verkar för en rättvis fördelning och uppbyggande av naturresurser. Tankarna går att applicera på både odling, byggande, organisation, relationer mm, och jag tycker att det står för motsatsen till girighet, individualism och ett utsugande av människor och miljö.

Inom permakultur finns flera principer, speciellt “problemet är lösningen” triggar min experimentlystnad. En annan av principerna: “stapla” (jämförbart med winwin) dvs leta efter lösningar eller projekt som gynnar flera syften använder jag också gärna.

Principen om att stapla flera funktioner används  tex i valet av färgtyp till ett hönshus’ innerväggar.  Kalkfärg är det självklara valet, för att det är billigt, har lätt rätt kulör, avslöjar en ev fuktläcka i taket omedelbart, skyddar höns mot ohyra, går att använda till putslagningar, kan återföras till kretsloppet och gör nytta i ströet (dvs det blir en indirekt kalkning av jorden när man mockar hönshuset). Visst låter det självklart. Jämfört med en vit plastfärg så är kalk i hönshuset många gånger bättre.( Det går att blanda i filmjölksost så att det fäster på trä)

En intorkad pensel blir en rörpinne, linoljefärgsindränkta målartrasor i bomull kan starta elden i kaminen, slängas i komposten, eller användas som täckmateriel runt nyplanterade träd. Överbliven färg hamnar i varmkomposten där maskarna kalasar på ägg, lerpigment, linolja, kalk mm. Maskarna serveras till hönsen och bådas restprodukter går till gödsling  av näringskrävande grönsaker.

Daggmaskar i varmkompost som samlas i den överblivna äggoljetemperafärgen
Daggmaskar i varmkompost som samlas i den överblivna äggoljetemperafärgen

Problemet är lösningen kan ibland ge inspiration till oväntade vägar och val.

Fönstret, ursprungligen beställt för annan plats fick inte riktigt plats . Lösningen blev en lite skev vägg, med foder som försvann in i väggen och en liten fågelrelief som kom ut ur den lerputsade väggen.
Fönstret, ursprungligen beställt för annan plats fick inte riktigt rum. Lösningen blev en skev innervägg, med foder som försvann in i väggen och en fågelrelief i den lerputsade ytan. Fokus på det malplacerade fönstret flyttas över till en detalj.

För mig handlar permakultur om ekonomi i sin ursprungliga betydelse, ett hushållande med resurser och ett effektivt förvaltande av desamma, både sina egna och naturens.

När jag först kom i kontakt med permakultur för 15 år sedan på en  kurs i ekologisk trädgårdsodling, tyckte jag det var tramsigt att nåt så självklart hade ett eget namn och en rörelse. Men så, för några veckor sedan avslutade  jag en givande kurs i permakultur (PDC i Holma).

Insikten om att vi alla måste ta steg mot ett hållbarare samhälle slår mig ofta och det kommer att kräva omställning.

Världen behöver bli vackrare, hälsosammare, rättvisare och framförallt hållbarare. Tillsammans med sambon Tomas utvecklas   och byggs vår gård i Olarp upp mot självförsörjning inspirerat av permakultur.

Välkommen hit.

 

Överflexibel i tanke.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *