
Nya odlingslådor? Det kan vara pallkragar, hemmabyggda eller en trädgårdskompost.
Många frågar hur de ska måla respektive olja träet för att det ska hålla så länge som möjligt.
Mitt korta svar är att det går inte. I synnerhet inte om du vill ha ett giftfritt alternativ och undvika plast.
Kontakt med markyta gör att det mesta träet ruttnar mycket fort.

Så vad kan man göra då?
Välj ett träslag som ek, kärnfur, en eller syren för dina odlingslådor och stolpar. Tänk på att virket ska vara väl torrt annars ruttnar det ändå. För ek är torktiden ungefär ett år. Kärnfur börjar bli sällsynt och svårt att hitta och bildas bara på gamla tallar > 80 år.
Kluvna stolpar håller bättre, eftersom ytan suger mindre (cellväggarna är hela) än sågat.
Väljer du vanligt byggvirke av fur eller gran, konstruera din odlingslåda redan från början enkel att ta isär för att hamna i komposten eller att återanvända som ¨hugelbädd¨. Se din odlingslåda som 3-4 årig.
Du kan också prova att kola virkesytan, dvs elda på den och släcka när det tagit fyr. Jag har inte själv kunnat utvärdera mina experiment pga av flyttar, men det lär vara ett sätt att förlänga livet på en stängselstolpe.

Sen kan du såklart också överdimensionera, då tar det längre tid innan du måste byta ut virket.
Iden om att olja för att förebygga att trä ruttnar beror på att ett oljigt ämne stöter bort fukt. Vad är då lönt att olja, för att skydda mot fukt?
Trädgårdsmöbler, trädgårdsredskap, järnföremål som kan rosta, bilens hålrum, träskaft, skärbrädor tex. Men här handlar det om att olja in en gång om året, eller vid behov. Tänk sköta träbåt. Vilken olja du använder spelar mindre roll.
I kontakt med mat såsom skärbrädor använd en garanterat ogiftig, tex matolja.

Till utemöbler, trädgårdsredskap, verktygsskaft mm använd en torkande olja. Om träet är rejält torrt kan du använda en rå linolja och torka bort överskottet annars blir det outhärdligt klibbigt.
Vill du ha en blank, avtorkningsbar yta så kokt linolja eller annan produkt med liknande egenskaper. (Jag brukar använda kokt linolja eftersom det är billigast.)
Tjärolja eller roslagsmahogny då? Jaa, min erfarenhet är att det gör inte lika stor skillnad på träets hållbarhet som 1. vilket träslag. 2. hur ofta du oljar 3. hur du förvarar dina utemöbler/redskap. Tjärprodukter är ju dessutom inget du vill ha på dina kläder eller i dina grönsaker. Men det luktar gott. Tjära är en produkt som verkligen skyddar mot röta, det är giftigt och kan användas både med och utan pigment.
Till tex syllar som inte exponeras för väder och vind använder jag dock tjära/tjärolja.

Luftfuktigheten både inne och ute under vårvintern/våren är på sitt minimum, allt trä är knastertorrt och det är en bra period att olja in det som man vill fuktskydda.

En reaktion på ”Olja eller inte olja”