Klimatsmart färg del 2

Vårda det du har så att det håller länge.

Limfärgsmålade väggar från 1924. Borttagning av tidigare tilläggsisolering hade gjort av massor av skador ytterväggarna. Med kalkputs, limfärg och bättringsmåleri återställdes den vackra dekorationsmålningen. det var viktigt att bara åtgärda det som stack ut och störde, många skavanker lämnades orörda.

Hade du målat över en antikvitet?
Betrakta ditt hus och gammalt måleri på väggarna som en antikvitet, låt skador och sprickor berätta historien om huset, som ärr av ett långt liv.

Försök göra så lite som möjligt, ofta möter jag personer som, i efterhand konstaterar att de renoverat bort den gamla charmen de en gång förälskade sig i. Våga låt sprickor vara i innertaket, se skarvar av bräder i golvet som en fin påminnelse av det som en gång skett. (Såklart kan det finnas skavande skador som stör och som behöver åtgärdas.)

Det går inte att prata om klimatsmart färg utan att ta med underlaget en målar på. Färg står liksom inte av sig själv som väggar :-). Försök att utforma och välja material redan från början så att huset, väggarna, grund och tak har så lång livslängd som möjligt.

Det är stillastående vatten som gör att trä ruttnar, kan regnet bara rinna bort och ändträet hållas luftigt så kommer detta att hålla länge trots plastfärg. Trä ruttnar nästan alltid från ändträet, därför är det viktigast att se till att det inte står i nått som fångar vatten.

Laga och reparera, kanske kan du bara laga skadan i golvet, byta ut den ruttna biten trä i fönstret, eller fläckbättra på foder och dörrar.
Fördelen med många äldre material är att underhåll och lagning är möjligt. Senindustriellt producerade material och prylar är värdelösa att reparera, eller bygga om(upcycla)

Cashering pågår. tunnt papper tapetseras över sprickor och skador. Väggarna ska målas med limfärg.
I stället för att måla om hela huset hushållade ägaren resurser och ekonomi genom att bättringsmåla på lagningarna efter ett fönsterbyte.
Murarbinas aktiveter gröpte ur fogarna på det lilla huset från förrförra seklet, det har säkert pågått länge. För att de skulle kunna fortsätta trivas, för att huset skulle hålla sig så friskt och bra i ytterliggare några hundra år så fogades med lerbruk och kalkbruk igen.

Det som redan är byggt, odlat eller raffinerat har en miljöskuld och ett inneboende värde att kunna återanvändas.

En stor del av rivningsvirket från takbytet 2018, en del av de gamla läkten är i kärnfur och går utmärkt att använda till olika träkonstruktioner. Takspånen använder jag till färgprover.
Nysnickrad grind av gamla resurser.
Sopor blir guld. Perfekta att måla upp prover på , stabila, ändå lite större, och tar liten plats.

Kan du hitta begagnade byggdetaljer som till exempel dörrar, fönster eller tegelpannor är det mycket bättre än att köpa nytt.

Räddat fönster från att slängas. En fredag :-).

Nya byggmaterial då?-Prioritera massivträ. Cellulosa i olika former kan vara koldioxidnegativt. Lera är relativt neutralt. Kalk, betong och cement har en hög klimatbelastning och bör bara användas där endast de är lämpliga. Plåt och smide har också en stor miljöskuld, men har fördelen av att kunna återvinnas och återanvändas. Tänk på att ofta kan de egna transporterna med fossilt bränsle vara den största boven.


Detta kan vara lite svårsmält, men det bästa för miljön är att inte måla fasaden. Färg skyddar inte trä. Läs mer

Naturrum, vattenriket i Kristianstad. En läcker byggnad, med läckert innehåll på alla sätt och med obehandlat trä på ytskikten. Byggnaden är på stolpar mitt i Helge å, kan ett hus stå fuktigare?

Inför målning så har jag slutat med överdriven tvätt och skrapning. De flesta problem med linoljefärg på utvändigt trä, är att målning skett på för fuktigt virke. Borsta, slipa, det mesta löst bös kan målas in i färgen utan vidare problem. Pigmenten är färgstarka pulver som oftast vinner i kampen om ljuset.
Ett alternativ till skrapning och ommålning eller byte av en fasadpanel kan vara att bara lägga ett nytt lager bräder utanpå. Fönsterna hamnar lite djupare och det kan vara oestetiskt, men man kapslar in anseeliga mängder koldioxid. Slipper jobb, slipper färgflagor överallt, slipper åka till återvinningen med den gamla panelen. Ibland är det ett alternativ att bara vända bräderna ut och in :-).

Vårda, laga, återanvänd, låna, byt, hyr, välj begagnat och till sist om du måste ha prylen köp nytt. Idag är det Black Friday och det är knäppt att jordklotets resurser går åt i en hisnande takt med utrotning av djur och natur i dess fotspår. Låt oss tillsammans välja upplevelser, arbete, prylar och ting som innebär en positiv påverkan på ekosystemen.

Fossil olja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *