Gul kulör på fasaden?

Att hitta den rätta gula kulören en letar efter kan vara svårt. Nyligen hjälpte jag en vän med att välja gul fasadfärg, då dök en del av dessa frågor upp och detta tycker ska beaktas om man vill ha gult på sitt hus.

Gult är en av de kulörer som påverkas mest av sammanhanget och som ögat är känsligt för små variationer i.  En klar gul smutsas ner väldigt snabbt och ger en gul som blir grönaktig, lite för mycket rött i färgen så blir det aprikos.

Gula fasader reflekterar påtagligt omgivningens kulörer (t.ex. himmelens blå, grannens tegelfasad) och är dessutom känsliga för missfärgningar.

En gul linoljefärgsmålad yta åldras vackert när den bryts ner och pulveriseras. Grundfärgen har trängt in i träytan vilket gör kulören syns länge trots bristande underhåll.

Är huset ofta är i sol, hur ser det ut på vintern? Ligger huset mycket i skugga och är välisolerat (fasaden är kallare och fuktigare), då är risken för missfärgande påväxter på ytan större. Kanske tröttnar en på ljusgul fasadfärg efter ett antal fasadtvättar.

En nertonad gul gör sig väldigt fint mot ett koppartak. Färgerna samspelar med himmel och fönsternas mörka gluggar.

Vad har man för övriga kulörer på det egna huset? Såsom tak, grund, fönster och snickerier. Några växter eller en speciell ros som man vill ha utmed fasaden?

Ett tegeltak är vackert tillsammans med gula kulörer, likaså grön koppar. Själv tycker jag att svarta tak är för hårt till en gul fasad, beror på omständigheterna, hur mycket ser man av taket mm.

På samma gata i Lund syns en palett av gulmålad puts, från mer gröngult till aprikos. Närmast en klar gul som inte ser ut vara varken rödaktig eller grönaktig ( ibland säger en,  varm eller kall  gul). Färgen på huset som syns mest på fotot har en rosa ton som är ljusare än de andra på gatan. Längre bort finns en mörkare rödgul och några mer grönaktiga gula. Tillsammans med gatan och trottoarens lila ton ser det harmoniskt ut. Undrar om balkongerna på det mörka huset har varit vita i original, de grå balkongerna på det ¨rosa¨ huset känns bättre.

En gul fasad plockar fram lila toner i det som finns runtomkring. Neutralgrå fönster kommer att upplevas mer lila i en gul fasad än till exempel i en tegelfasad. Därför kan det vara bra (om man inte vill ha flimrigheten som kan uppstå) att välja en gulgrå kulör till fönsterfärg om man vill att de ska var neutralgrå.

Teoretisk färglära förklarar de optiska fenomen som de flesta människor upplever, det är ögats och hjärnans vilja att skapa en slags färg och valör-harmoni. Alla har säkert provat att se efterbilderna som blir efter att man med blicken fixerat någon enkel form ett tag och sen tittar på till exempel ett vitt papper.

Man behöver inte kunna teorin bakom men det kan vara kul att veta och jag använder det mycket när jag upplever att något “skaver”.  (De extremt klara och rena färgerna som exemplifieras med i färgteorin finns knappt i verkligheten :-))

Här kommer lite färgteori  med fokus på den gula kulören.

Se följande bild från Johannes Ittens bok The elements of colour, den visar olika kulörers ljushet.

Färgmatris som visar kulörers ljushet, där raderna i sidled har samma valör som gråskalan till vänster. Om man kisar när man tittar på bilden kan man se att de har samma valör horisontellt. Här syns tydligt vilken lyskraft den gula kulören har och hur snabbt den förlorar det ¨gula¨ och blir en grågrön färg när man försöker få den mörkare. Det syns också att lila är den färg som blir mörkast utan att förlora kulör. (Detta är en inscannad bild och digital färgåtergivning är svårt och sällan korrekt)

Bilden visar tydligt skillnaden mellan gult och de andra primär-sekundär-och-tertiärfärgerna.

Inom kulörteori finns begreppet komplementärfärger, kontrastfärger, enkelt uttryckt är det färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln. Komplementfärgen till gult är lila, andra exempel är grönt-rött, rödorange-grönblått, dessa färgpar förstärker varandra och kan när de möts ge en känsla av flimmer.

Efterbilden när man  tittat mot en gul lampa är en lila fläck på näthinnan.

Albers 12 färgercirkel med primär färgerna gult, rött, blått innerst, sekundärfärgerna i de stora trianglarna och tertiärfärgerna emellan dessa i cirkeln.

Komplementfärgernas samverkan påverkar omgivande kulörer mycket. Ofta när man inte tycker att det blir som man tänkt så kan det var orsakat av just dessa egenskaper, vet en då hur de fungerar är det lättare att hitta en lösning på problemet.

Är du intresserad att läsa mer om färglära och färger så rekommenderar jag Johannes Ittens bok The elements of color och Joseph Albers bok Albers färglära.

Avslutar med en fin bild från Budapest, här syns den optiska effekten”mönstereffekt”, vilket innebär att den gula färgen upplevs som ljusare pga de målade vita strecken som imiterar fogar.

Ett roligt sätt att låta gammalt och nytt synas i samma fasad.

En reaktion på ”Gul kulör på fasaden?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *