Black everyday

Omålad panel

Precis som det inte bara finns en vit, finns det inte bara en svart.
En svart sammetsyta har inte samma färg som svart ull, som svart bomull eller som svart päls.

Den svarta kan vara både varm och kall, kulören kan komma från svarta pigment eller från en blandning av pigment. Brunt, lila, och blått kan se svart ut. Den djupsvarta kan på fasader bli för hård och jag brukar välja en brunsvart för att få en lite mjukare möte med andra färger.

Mitt stall i Rödde målades i en brunsvart linoljefärg. De nya cementplattorna är fortfarande lite ljusa men kommer att bli mörkare med tiden av smuts och alger. Fönsterna målades i en varm mellangrå som känns ganska ljus.

Detta behöver en tänka på inför att välja mörka färger på huset:

En mörk yta absorberar värme och kan åldras snabbare på grund av materialbelastningen som uppstår pga de stora temperaturskillnaderna. Svart linoljefärg, i synnerhet åt söder kräver tätare underhåll än en ljusare kulör.

Den svarta färgen gör att ett litet hus smälter in fint i omgivningen, här motverkas det dock av de vita knutarna som ramar in och lyfter fram huset.

En mörk kulör på fasaden gör oftast att byggnaden upplevs som mindre, beroende på omgivningarna kan den smälta in väldigt fint.

Ekonomibyggnader har i bland en mörk röd, på gränsen till lila/svart som samspelar harmoniskt med landskapet och naturstensgrunder.

Svart ljusar upp andra färger, till exempel blir en högvit väldigt starkt lysande i kombination med svart. Jag rekommenderar alltid en gråaktig vit i kombination med svart. En svart yta lyfter också fram kulörer hos intilliggande ytor, jämför med att använda en svart passepartout. Detta gör till exempel att även en väldigt dämpad gul lyser bredvid svart.

Den gula dörren syns tydligt i den svarta fasaden.

Det finns andra sätt att färga svart än att måla med svart färg:

En oljad, i övrigt obehandlad åldrad träfasad blir svart. Tjärade ytor får med tiden ev vacker sammetsaktig brunsvart och att kola träet ger en både rötbeständig och brunsvart yta

Snygga brunsvarta toner.

 

 

 

2 reaktioner på ”Black everyday”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *