Kategoriarkiv: Materialkunskap

Nya kurser i vår!

Vi kan bli fler som väljer att använda naturliga och hållbara färgmaterial i hem och offentlighet.  I vår och sommar håller jag kurser på Ecotopia på Österlen och hemma i Olarp nära Linderöd.

Att dela med mig av kunskap och vetande är bland det roligaste som finns. Många år har jag hållit på med färg och form på olika sätt och det har lett till en gedigen erfarenhet.  När du kommer till mig som elev är mitt mål att du ska tycka att det är väl investerad tid.

Är det något som du saknar i kursväg så bara hör av dig till mig!
Väl mött.

Olja eller inte olja

Nybyggd odlingslåda/ varmbänk i återvunna panelbrädor. Den ska målas grön utvändigt med slamfärg ( för syns skull).

 

Nya odlingslådor? Det kan vara pallkragar, hemmabyggda eller en trädgårdskompost.

Många frågar hur de ska måla respektive olja träet för att det ska hålla så länge som möjligt.

Mitt korta svar är att det går inte. I synnerhet inte om du vill ha ett giftfritt alternativ och undvika plast.

Fortsätt läsa Olja eller inte olja

Problemet är lösningen

I vårt förra hus fanns en högblank mörkbrunmålad tegelvägg i nischen där kaminen stod. När vi eldade i kaminen luktade det illa från (förmodligen alkyd-)färgen. Ingen putsprodukt utan plast kunde fastna på ytan. Lösningen blev att måla väggen med limfärg som klarar av att fästa på blanka ytor och som är lämplig att använda i närheten av kaminer. Fortsätt läsa Problemet är lösningen

Kurs i linoljefärg på Ecotopia den14 maj

pensel guldockra halva storleken

Varför linoljefärg? Vilken? När? Hur och varför ska man egentligen späda den?

pensel i oljefärg

Linoljefärg är den traditionella färgen på utvändiga snickerier och den bästa fönsterfärgen. Ibland kan du höra illasinnade och osanna rykten om färgen. Kom till Ecotopia på kurs och lär dig fallgroparna och vad man ska tänka på när man målar med linoljefärg.

Vi målar med olika fabrikat, olika underlag och ser vad som händer när man  blandar färg från pigment och olja. Vi kittar fönster på bågar som är under renovering. Penslarna är viktiga vid nästan all målning och vi går igenom varför, du får prova lite olika penslar och lär dig sköta dem..

På eftermiddagen går vi igenom kulörer och justeringar, samt hur du bäst underhåller din målade yta.

Läs mer och anmäl dig till kursen via Ecotopias hemsida här:
Kurs – Traditionellt och miljövänligt måleri

brytstation

fönsterspeglingar i Rödde

 

 

Det är bra tork nu.

Just nu, här i Skåne torkar linoljefärgen ute mycket snabbt.

För ved  gäller att den ska vara färdigkluven innan påsk och inne under tak till midsommar. Det är under denna period på året som förutsättningarna är som bäst för att veden ska torka bra.

vedhög

Av flera skäl är detta också den säkraste perioden för målning med linoljefärg utomhus. Underlaget är som torrast längst tid på dagen (och skulle det regna så torkar det snabbt upp), det är ofta ingen dagg och alla oknytt som brukar kräla runt i färgen, om man målar i juli, har inte vaknat än.

hörnjärn

Trots minusgrader på natten har jag börjat måla fönster nu. Jag väljer ett fönster som varit i solen och är torrt och uppvärmt samt målar med rumstempererad färg.  Kall färg riskerar att bli för tjockt  pålagd på grund av av viskositeten.  Klarar man kylan i rum med öppna fönster, kan man även måla insidan och mellan bågarna.

( På grund av  kommentarer om detta:  Förra veckan målade jag färgprover ute, bla mellanstrykningsfärg och färdigfärg  på icke sugande ytor här hemma  på en norrsida, de torkade på mindre än 24 timmar. Samtidigt mellanstrykning av fönster i verkstaden,  som tog 50 % längre tid på sig att torka, trots 18 grader och fläkt i ventilerad byggnad. Skillnaden förvånade mig, men samtidigt bekräftar det mina tidigare erfarenheter att det inte alltid är lättförklarat varför det torkar sämre eller bättre. Men generellt upplever jag att det är ett stort problem att folk målar på för fuktiga ytor med dålig vidhäftning som följd, och därför understryker jag vikten av att underlaget är torrt. Kanske gäller det bara oss som bor på landet att småkryp blir ett problem under sommarmånaderna :-). Jag tycker definitivt att man kan börja nu med skrapning, grundning, göra färgprover med mera, det brukar ju alltid finnas en liten startsträcka. Sen rekommenderar jag ju givetvis att följa tillverkarnas rekommendationer om torktider och att man använder sitt eget omdöme 🙂 )